Have you already read the latest Koi Wijzer magazine? We are really hornored to may work with professional magazine. Here you can read our articels and up dates.
Het ontstaan van Kiyomizu Life Stage Koi Food
Beste Koi vrienden, Koi 2000 heeft me de gelegenheid gegeven iets over het ontstaan van ons “life stage koifood” te mogen schrijven. Dat doet me genoegen en ik ga jullie meenemen naar het begin van de Koihobby in Nederland zo’n 40 jaar geleden.
Eerste kennismaking Koi: De eerste echte Japanse Koi werden op de Interzoo in Neurenberg door Kamihata ten toon gesteld. Huub Vermeulen, toenmalig eigenaar van Holland Koi Import en nog steeds een goede vriend, had mij ingehuurd alleen maar om de waterkwaliteit van de koivijvers te bewaken. Wat ik niet wist was dat de vijvers in twee dagen gebouwd moesten worden en dat resulteerde ook in twee dagen niet slapen en doorgaan tot je erbij neervalt. Soms bovenop je bord spaghetti of op een stoel terwijl iemand een levendige conversatie met je heeft. Uiteindelijk stonden er na twee dagen toch twee mooie grote vijvers en mocht ik het water gaan bewaken.
De Koi kwamen direct uit de vijvers van Kamihata in Japan. Ik zag nu voor het eerst ‘echte’ Japanse Koi en was meteen verliefd en hopeloos verloren. Wat een prachtige en rustige vissen! En nu moest ik, jongeman van net in de 20, gaan zorgen dat ze de komende vier showdagen gezond bleven!
Kamihata san bleek vooral op de show te zijn om zijn voer Hikari in Europa te promoten. Dit betekende dat de 5 medewerkers inclusief Kamihata san alle bezoekers een paar korrels voer in de vijver lieten gooien met als gevolg een zwaar overgevoerde vijver met slecht werkende filters. En ik moest de waterkwaliteit bewaken! Nu komt het op de drie belangrijkste tips van vissen op shows houden aan: 1) Water verversen, 2) water verversen en 3) water verversen! Weer hele korte nachten slapen dus. Het is gelukkig goed gegaan en de vissen zijn met kunst en vliegwerk in perfecte conditie gebleven. Na afloop van de beurs mocht ik van Kamihata san 2 vissen uitzoeken. Mij eerste 2 echte Koi!
Koi speciaal voer: Nu zijn we wel aangekomen bij het eerste Koi speciaal voer waar ik mee in aanraking ben gekomen. Van Hikari kreeg ik mijn eerste spoedcursus Koivoer. Op zich, in die tijd, een revolutionaire ontwikkeling in de vijvervoer branche. De Europese voeders waren vijvervoeders waar weinig of niets in zat en als het een beetje waait dan komt de helft van het voer niet in de vijver. Ze wogen 150g per liter! Hikari maakte echt voer (700 g per liter) voor Koi. Dat is even wat anders!
De afgelegde weg: Destijds waren niet de Koi mijn belangrijkste activiteit. Ik vertrok naar Afrika; Zambia en later de Congo om daar de vissen uit het Tanganjika meer te bestuderen, vangen, kweken en exporteren. Koi was vooral een hobby waar nog veel voor me te leren viel. Wel kwam ik al snel weer in aanraking met visvoer. Het bleek namelijk dat bepaalde groepen vissen uit het Tanganjika meer het niet goed deden op traditioneel visvoer. Ik moest op zoek naar een goed voer voor de vissen die ik exporteerde. Na veel testen en onderzoeken vond ik bij toeval de Spirulina vlokken van OSI (Ocean Star Int) in Californië. Destijds waren dit vlokken voor de garnalen kweek in Azië maar ze bleken al perfect voor de vissen die we exporteerden. Vanaf dat moment hebben we in iedere export doos een blik OSI Spirulina vlokken gedaan. En wat gebeurd er, je kunt het al raden, alle dealers gingen voer nabestellen! Ik met spoed naar Californië om een lijn aquariumvoeders te ontwikkelen; spirulina-, artemia-, discus-, guppen- en tropisch visvoer. Vlokken, granulaat en tabletten. Ik heb daar zoveel kunnen leren over de fabricage van visvoer.
Eerste Europese Koishow: We gaan nu steeds meer visvoer verkopen en de Koi hobby in Nederland begint vorm te krijgen. Met hele goeie vrienden samen beginnen we de eerste Holland Koishow alweer 29 jaar geleden. Met ieder een donatie van 500 gulden kopen we postzegels om mensen uit te nodigen deel te nemen en zoeken we sponsors. Thomas Reside, eigenaar van Grand Champion Koi food ook weer uit Californië wil wel sponsoren als wij maar de verdeling van zijn voer op ons nemen. Goed voer, dus waarom niet. Helaas overleed de goede man heel plotseling 3 jaar later en al de kennis over zijn voer stierf met hem. De naam is later nog door een Nederlandse firma gedeponeerd. Wat nu? We hebben een klantenkring in heel Europa die voer van ons wil hebben. Waar vinden we goed Koi waardig voer?
De leerweg: De komende jaren hebben we Koi voer uit Taiwan, Engeland en Japan geïmporteerd en verkocht. Het was vaak niet slecht maar net niet goed genoeg. JPD in Japan had echter twee heel goed koivoeders en daar was meer mee te doen. We zijn het in Nederland, en later in Duitsland gaan produceren en hebben er nog 3 andere formules aan toegevoegd. Hier ontwikkeld met de hulp van zeer kundige aquacultuur nutritionisten. Dit was een heel traject van 3 jaar waar we zelfs mensen van de productie firma voor mee hebben genomen naar Japan om daar te zien waarom Japans koivoer anders is dan het in de EU geproduceerde. Zeer leerzaam en zeer openbarend. De grondstoffen bleken in Japan namelijk heel anders dan in Europa. De japanners gebruiken zelf namelijk zeer veel van de vissen voordat ze van de resten grondstoffen maken voor visvoeders. Het vismeel, het inktvismeel meel en garnalenmeel zijn er echt anders. Een hele leerzame openbaring. Terug in Nederland konden we met deze kennis eindelijk een Japans Koivoer maken.
In 2018 hebben we afscheid genomen van JPD en besloten nu eens te gaan doen wat we al jaren echt wilden. Geen wedstrijd meer van wie nu het hoogste eiwit of spirulina gehalte in zijn voer heeft. Geen consument verwarrende beweringen over optimale groei en ideale kleuren en gezondheid van de Koi. Er is er altijd één beter, sneller, mooier, sterker enz. Nee. Genoeg. We gaan aan de slag.
Kiyomizu ontstaat: Nu, zo vlak voor mijn pensioen wilden we graag iets goed doen voor de Koi hobby. Koi wordt al lang geen 60 jaar oud meer. Waarom? Deels genetisch en een groot deel door de voeding. Wij hopen dat de Koi hobbyist ook wakker wordt en ziet dat we toch een beetje verkeerd zijn bezig geweest. Kijk eens naar onze andere huisdieren; honden, katten, konijnen enz. Die krijgen een afgemeten samenstelling gevoerd naar leeftijd. Met Koi moet het net zo! Een jong dier moet flink groeien en gezond blijven, een volwassen dier moet mooi worden en gezond zijn. Een oud dier moet speciale voeding hebben zodat de ouderdomsgebreken zo lang mogelijk weg blijven. Vertaal dit naar Koi en dan doen we het net andersom. We voeren de kleine Koi kleurversterkers die ze absoluut nog niet kunnen verwerken. De volwassen Koi krijgen een eiwit dieet waar hun organen overwerk aan moeten leveren. Niet groei bevorderend. Oudere Koi, Jumbo’s moeten nog een paar centimeter groter en worden gevoerd met hoog eiwitrijk voer. Werkt niet! De Koi gaat langzamer groeien en zijn weerstand gaat achteruit. De waterkwaliteit neemt af door de hogere gehalten uitscheidingproducten. Niet groei bevorderend dus.
De Kiyomizu gedachte: Met Kiyomizu doen we wat wij denken dat het beste voor onze Koi is. Afgemeten hoeveelheden groei, kleur en immuun versterkende ingrediënten gebaseerd op de ontwikkeling van de Koi. De aller beste grondstoffen, de beste premix (vitaminen mineralen), de beste immuun stimulatoren, pro-biotics, darmflora versterkers en verteringsstimuli. Alles afgestemd op de leeftijd van de Koi. Onze nieuwe slogan is: Vooral niet te veel van het goede! De pellet grootte wordt afgestemd op de grote van de bek en de ontwikkeling van de keeltanden. Een grote Koi moet je laten kauwen, een grote pellet dus. Hij wordt daar gelukkiger van en de kop ontwikkeld zich veel mooier. Een kleine Koi heeft nauwelijks keeltanden en krijgt een kleine pellet. Later meer over pellet grootte.
De boodschap: Een zak Koi voer moet net als de Koi hobby een prettige beleving zijn en daarom ontwikkeld Aya Masuhara onder meer de verpakking en bewaakt de Japanse normen en waarden. Samen met kundige vrienden en nutritionisten creëren we het beste Koi voer met de laatste technieken en actuele kennis:
”A careful blend of Japanese tradition and Western technology”!
De volgende keer vertel ik graag over waterkwaliteit. Waterkwaliteit begint bij het voer en eindigt in de filter. Nitraat is een groeiremmer. Hoe krijgen we gezond levend water waar onze Koi zich optimaal in kunnen ontwikkelen. Dank
Commentaires